top of page
  • Forfatterens bildeDag Magne Veierød

Joda - lysignaler brukes de!


Det var en svart og kulingpreget natt at jeg skulle krysse leden ved Skagen på veien nordover mot Oslo i en ny Bavaria. Et stort skip hadde akkurat passert foran meg og et annet var på vei på kryssende kurs. Jeg var kommet ganske nær leden og ble usikker på om han ville gå foran eller bak meg. Med seilene oppe hadde jeg nok å holde styr på og vinden gjorde det umulig å høre lydsignaler.

Jeg kikket nedover mot skipet til styrbord innimellom. Og i natten sender han et blink mot meg. Ok, han går styrbord tenkte jeg. Jeg la båten mot babord og han passerte med god klaring på min styrbord side.

Så selv om skipperen på tankskipet i Bergensulykken sier at lyssignaler brukes utrolig sjelden (Dagsrevyen 22.11.18) så brukes de. Dog ikke morse...! Og kanskje spesielt mot oss i seilbåter som ikke har VHF'en i handa hele tiden..

Så det er en god ide og lære seg signalene før du legger ut på en stormfull natteseilas 📷:)

Sjekk forøvrig Regel 34 under følgende link. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1975-12-01-5

コメント


bottom of page