Skipperkurs med dag/nattseilas, navigasjon og havnemanøvrering

Kurset er for deg som har seilt en sesong eller to som mannskap, eller som ønsker å utvide ferdighetene med seiling i åpen sjø samt en spennende nattseilas for kart og kompass. Her lærer du mer om seiling og får prøvd deg i litt mer utfordrende omgivelser.

 

Kurset tar deg gjennom alle øvelser som kreves ved praktisk prøve for ICC. Selve ICC-prøven kan tas umiddelbart etter kurset eller en av de påfølgende dagene mens du enda har det uti fingertuppene.

Kurs: Videregående fjordkurs med ICC-øvelser - 56 timer ombord

Lengde: Fredag 12:00 ved Aker Brygge i Oslo til søndag  17:00 i Horten

Sted:  Valgfri transportetappe fra Oslo – Aker Brygge start 12:00. Vi kan plukke opp deltagere i Drøbak. Retur søndag (ca. 17:00 ved Horten) med valgfri påfølgende seilas til Oslo hvor vi legger til kai ca 24:00

 

Forkunnskap: Nybegynnerkurs eller tilsvarende erfaring. Båtførerprøven en fordel men ingen betingelse

Påmelding: Se kalender nederst

Det er mye fokus på navigasjon og sikkerhet med bl.a. trening på mann-over-bord. I tillegg vil det bli en del trening på havnemanøvrering i flere havner underveis. På transportetappene opp og ned Oslofjorden gjør vi oss kjent med både radar og ais i tillegg til kartplotter.

 

Kurset foregår i tildels åpen sjø hvor det kan være utfordrende (men det kan også være helt blank sjø..). Skulle det blåse for mye finner vi alltid ly bak mange øyer i skjærgården innenfor Færder.

 

​Under kurset vil du bli evaluert på alle øvelser. Det legges det stor vekt på at du kan føre skuta på en trygg måte under seil men særlig inn og ut av havn.

 

Kursprogram

​Dette kurset gir deg mer trening i mer utfordrende omgivelser. Kurset skal gi deg trygghet i å ta ansvaret som skipper. Her får du bygget selvtilliten du trenger for å håndtere en større seilbåt i åpen sjø og i havner samt nattseilas etter fyr og lykter.

 

Det lønner seg alltid å pushe seg litt utenfor komforsonen men selvfølgelig alltid innenfor det du anser som sikkert. Tidlig og sent i sesongen kommer mørket før du kanskje kommer hjem til havn. Da er det veldig greit å ha vært gjennom en planlagt nattseilas etter kart og kompass. Både planleggingen og selve gjennomføringen av seilasen gir deg innsikt i en helt annen verden å seile i enn den verden som finnes i dagslys. Plutselig er alle landkonturer borte og vi må forholde oss til fyr og lykter. Dette er kjempespennende og en veldig nyttig erfaring å få med seg!

 

Vi tar også lunsj mens vi ligger på drivanker ute på havet om været ikke er for dårlig.

 

Seilingsplan

 

I løpet av helgen vil du blant annet lære mye om:

  • Sikkerhet

  • Fortøyning/Oppankring

  • Seiltrimming

  • Båttekniske ting

  • Praktisk sjømannskap

  • Navigasjon (med og uten GPS/Kartplotter)

  • Nattseiling

  • Manøvrering i havn og trange bukter

Fredagen går med til gjennomgang av båt og helgens program. Seilasen starter i Oslo, forbi Moss/Horten fergene. Derfra videre til havna i Østre Bolærene utenfor Nøtterøy hvor vi blir over natten.

 

Neste morgen starter med havnemanøvrering før vi seiler ut i åpent hav og driver seilingsøvelser rundt Hollenderbøya.

 

Etter noen timer setter vi kurs mot Hvasser hvor vi inntar middag og slapper av litt, eller benytter tiden til tur i området. Når mørket faller på startes planlegging av nattens seilas fra Hvasser mot Vallø ca 2 timer lenger nord gjennom indre leia. Seilasen foregår for motor og uten elektroniske navigasjonshjelpemidler.

 

​Siste dag begynner igjen med havnemanøvrering i Vallø havn med både alongside og båstillegging. Vi går så ut og dropper et anker og tar en kort pause før vi går ut i fjorden for mann-over-bord øvelsen (dvs. fender over bord..), mer seilingsøvelser og deretter seilas opp til Horten ca 17:00 hvor man kan hoppe av og ta toget hjem, eller du kan bli med videre på en 6 timers etappe opp til Oslo hvor vi legger til kai ca 24:00.

 

Ønsker du å studere kartet nærmere anbefales det å ta en tur inn på GULESIDER.no (eller tilsvarende) og velge sjøkart.

 

Praktisk informasjon:

Båten finner du sånn ca her: https://www.google.no/maps/@59.9078804,10.7265376,179m/data=!3m1!1e3

Proviant:
Mat provianteres sammen med de andre kursdeltakerne før start fra Aker Brygge, og kommer i tillegg til kursavgiften. Det er kort vei til dagligvarebutikk hvor vi kan få tak i det meste! Ytterligere proviantering kan gjøres i løpet av kurset da det vil bli lagt opp til noen besøk/overnatting i havner med dagligvare.

Skulle du ønske å ta med en vin, øl eller ankerdram er du velkommen til å gjøre det! Dog kan det kun nytes etter vi har lagt til for kvelden...

Eksempelproviantering:

​Fredag: Mye underveis så ingen stopping for spising. Ha noe som enkelt kan lages/varmes. Det blir servert wienerpølser underveis. Vil du ha noe annet så ta det med.

Lørdag: Frokost etter eget ønske. Lunch blir på havet etter forholdene.. Middag på Hvasser. Enten en Pizza i land eller felles middag i båten. Nattmat etter nattseilasen. (Da er det veldig sent).

Søndag: Frokost. Underveismat. Men roligere forhold gir mulighet til varmere mat. 


Klær/utstyr:
Ta med yttertøy som er regn- og vindtett. Ulltrøye, stillongs, eventuelt fleece, lue og votter kan være godt å ha med. Sko/støvler som ikke er har glatte såler eller lager merker på dekk. Ta også med sove/teppepose og ev. putevar samt (stretch)laken til dobbeltseng. Båten holder puter og seilvester. Pakk i bag eller ryggsekk uten meis. Avhengig av vær og fendergnissing (og andre årsaker…) kan det være en fordel med øreplugger om natten.

Kursdokumentasjon

Dokumentasjonen finner du på denne linken:

https://seilkurs.navenda.no/p/nybegynnerdokumentasjon

Vi vil uansett gå gjennom det teoretiske men det det kan bli litt mye på en gang så du får kanskje enda mer ut av kurset om du leser gjennom dette 😊

Sertifikat/bevis:
Etter bestått kurs send «Selfie» til post@navenda.no med navn og kurs-Id for eventuell utstedelse av vårt sertifikat. Sertifikatet vil bli ettersendt per post og koster 250 kroner.

Ta gjerne en kikk på denne videoen: https://youtu.be/I3sRWx4sWaU

 

Parkering:
Vi gjør oppmerksom på at området her rundt Aker Brygge er avgiftsbelagt så trikk eller buss er kanskje å foretrekke.