top of page
Nybegynnerkurs
For deg som vil lære mye på kort tid

Nybegynnerkurset er for deg som har liten eller ingen seilerfaring fra før. Om du ikke har vært i båt, kommer fra motorbåt eller ønsker å ta mer fatt i seilingen enn bare være med som passasjer så er dette kurset en god start. Seilkurset er grundig gjennomarbeidet og utprøvd over flere år, og er et sammendrag av de viktigste tingene du må beherske før du legger utpå i egen båt.

Kurs: Nybegynner – Competent Crew - 15 timer

Lengde:
Helg: Fredag ettermiddag 17-21, lørdag 10-16 og søndag 10-15
Hverdag dagtid: 10-15 man-tir-ons
Hverdag kveld: 17-22 man- tir-ons

(Ingen overnatting på dette kurset)

Sted: Oslo, Bergen, Helgeland (Brønnøysund), Bodø

Påmelding: Se kalender nederst

Forkunnskap: Ingen

 

Kursprogram: 

​Kurset foregår i trygge farvann i indre Oslofjord så her er det forhold som passer alle. På kurset lærer du om:

 • Seiling

 • Navigasjon

 • Oppankring

 • Sjøveisregler

 • Manøvrering i havn

 • Fortøyning og knuter

 • Å seile mot vinden (krysse)

 • Prinsipper for godt sjømannskap

 • Å sette seilene riktig (seiltrimming)

 • Å redusere seilarealet ved mye vind

 • Kontrollert jibbing (en viktig øvelse)

 

Vind og andre forhold kan gjøre enkelte av punktene vanskelig å gjennomføre, men blir det 3 dager med lite vind, får du tilbud om en ekstra kveld ved en senere anledning.

Vi anbefaler at du har studert dokumentasjonen du har fått link til ved påmelding før du kommer på kurset. Husk å ta med en matbit til pausen. (normalt ikke på fredag da det er en kort dag). Trenger du seilklær, kan vi levere klær fra Musto/Gill til en hyggelig pris.

Vi er ute det meste av tiden uansett vær så vi tillater oss å komme med noen anbefalinger vedrørende klær: Yttertøy som er regn- og vindtett. Ulltrøye, stillongs, tykk genser, lue og votter kan være godt å ha med. Sko/støvler som ikke er har glatte såler eller lager merker på dekk.

Kurskompendiet

Kurskompendiet finner du på denne linken:

https://seilkurs.navenda.no/p/nybegynnerdokumentasjon

Vi vil uansett gå gjennom det teoretiske men det det kan bli litt mye på en gang så du får kanskje enda mer ut av kurset om du leser gjennom dette 😊

Proviant

Ta med noe enkelt å spise som bagett eller matpakke til pausen midtveis. Det blir kaffe/te om bord.

 

Kursbevis

Etter endt kurs får du vårt kursbevis Competent Crew som kan brukes ved leie av båt i f.eks. Middelhavet. Du kan også få et sertifikat i kreditkortformat om du ønsker (kr. 250,-), for vel gjennomført Competent Crew kurs.

 

Påbyggingsmulighet

Etter dette seilkurset kan du delta på vårt ICC-kurs, eller vårt nye langhelgkurs som gir deg mer tid til praktisering og læring. Kurset er godt egnet om du tenker på å ta ICC da alle øvelser og teori blir gjennomgått.

bottom of page