Langhelg på tur med dag/nattseilas, navigasjon og havnemanøvrering

Kurset er for deg som bare vil komme igang! Eller som har seilt en sesong eller to som mannskap, eller som ønsker å utvide ferdighetene med seiling i åpen sjø samt en spennende nattseilas for kart og kompass. Her lærer du det meste om seiling og får prøvd deg i litt mer utfordrende omgivelser.

 

I god tilpasset undervisning for hver enkelt tar kurset deg gjennom alle øvelser som kreves ved praktisk prøve for ICC. Selve ICC-prøven kan tas om ønskelig umiddelbart etter kurset eller en av de påfølgende dagene mens du enda har det uti fingertuppene.

img60112d57b9480.png

Kurs: Langhelgkurs med ICC-øvelser og nattseilas - Nesten 4 døgn ombord

Lengde: Torsdag 12:00 ved Aker Brygge i Oslo til søndag  15:00 i Horten eller 21:00 i Oslo. Dette er omtrentlige tider avhengig av været.

Sted:  Aker Brygge start 12:00. Vi kan plukke opp deltagere i Drøbak. Retur søndag (ca. 15:00 ved Horten) med valgfri påfølgende seilas til Oslo hvor vi legger til kai ca 21:00

 

Forkunnskap: Nybegynner eller tilsvarende mer. Båtførerprøven en fordel men ingen betingelse. Her legger vi stor vekt på tilpasninger for hver enkelt deltager.

Påmelding: Se kalender nederst

Det er mye fokus på navigasjon og sikkerhet med bl.a. trening på mann-over-bord. I tillegg vil det bli en del trening på havnemanøvrering i flere havner underveis. På transportetappene opp og ned Oslofjorden gjør vi oss kjent med både radar og ais i tillegg til kartplotter.

 

Kurset foregår i til dels åpen sjø hvor det kan være utfordrende (men det kan også være helt blank sjø..). Skulle det blåse for mye finner vi alltid ly bak mange øyer i skjærgården innenfor Færder.

 

​Under kurset vil du bli evaluert på alle øvelser. Det legges det stor vekt på at du kan føre skuta på en trygg måte under seil men særlig inn og ut av havn.

 

Kursprogram

​Dette kurset gir deg mer trening i mer utfordrende omgivelser. Kurset skal gi deg trygghet i å ta ansvaret som skipper. Her får du bygget selvtilliten du trenger for å håndtere en større seilbåt i åpen sjø og i havner samt nattseilas etter fyr og lykter.

 

Det lønner seg alltid å pushe seg litt utenfor komfortsonen men selvfølgelig alltid innenfor det du anser som sikkert. Tidlig og sent i sesongen kommer mørket før du kanskje kommer hjem til havn. Da er det veldig greit å ha vært gjennom en planlagt nattseilas etter kart og kompass. Både planleggingen og selve gjennomføringen av seilasen gir deg innsikt i en helt annen verden å seile i enn den verden som finnes i dagslys. Plutselig er alle landkonturer borte og vi må forholde oss til fyr og lykter. Dette er kjempespennende og en veldig nyttig erfaring å få med seg!

 

Vi tar også lunsj mens vi ligger på drivanker ute på havet om været ikke er for dårlig.

 

Seilingsplan

 

I løpet av helgen vil du blant annet lære mye om:

  • Sikkerhet

  • Fortøyning/Oppankring

  • Seiltrimming

  • Båttekniske ting

  • Praktisk sjømannskap

  • Navigasjon (med og uten GPS/Kartplotter)

  • Nattseiling

  • Manøvrering i havn og trange bukter

Fredagen går med til gjennomgang av båt og helgens program. Seilasen starter i Oslo, forbi Moss/Horten fergene. Derfra videre til havna i Østre Bolærene utenfor Nøtterøy hvor vi blir over natten.

 

Neste morgen starter med havnemanøvrering før vi seiler ut i åpent hav og seiler nedover svenskekysten. Været bestemmer hvilken havn vi går til men kanskje så langt som Väderöyene eller Hamborgsund.

Derfra går vi nattestider over til Færder og innaskjærs for fyr og lykter til Vallø ved Tønsberg.

NB! Vi forsøker alltid å ha været med oss så blåser det fra nord går vi havseilas fra Færder over til Sverige først, så innaskjærs oppover svenskekysten tilbake mot Oslo.

 

​Siste dag begynner igjen med havnemanøvrering i Vallø havn med både alongside og båstillegging. Vi går så ut og dropper et anker og tar en kort pause før vi går ut i fjorden for mann-over-bord øvelsen (dvs. fender over bord..), mer seilingsøvelser og deretter seilas opp til Horten ca 17:00 hvor man kan hoppe av og ta toget hjem, eller du kan bli med videre på en 6 timers etappe opp til Oslo hvor vi legger til kai ca 24:00.

 

Ønsker du å studere kartet nærmere anbefales det å ta en tur inn på GULESIDER.no (eller tilsvarende) og velge sjøkart.

 

Praktisk informasjon:

Båten finner du sånn ca her: https://www.google.no/maps/@59.9078804,10.7265376,179m/data=!3m1!1e3

Proviant: All mat fra Middag første dag til lunch på søndag er inklusive og serveres underveis. Ansvar for matlaging etc. tas etter tur.

Ankerdram/øl/vin/sjokolade etc. er ikke inkludert men du er velkommen til å ta med for eget bruk :)


Klær/utstyr:
Ta med yttertøy som er regn- og vindtett. Ulltrøye, stillongs, eventuelt fleece, lue og votter kan være godt å ha med. Sko/støvler som ikke er har glatte såler eller lager merker på dekk. Ta også med sove/teppepose og ev. putevar samt (stretch)laken til dobbeltseng. Båten holder puter og seilvester. Pakk i bag eller ryggsekk uten meis. Avhengig av vær og fendergnissing (og andre årsaker…) kan det være en fordel med øreplugger om natten.

Kursdokumentasjon

Dokumentasjonen finner du på denne linken:

https://seilkurs.navenda.no/p/nybegynnerdokumentasjon

Vi vil uansett gå gjennom det teoretiske men det det kan bli litt mye på en gang så du får kanskje enda mer ut av kurset om du leser gjennom dette 😊

Sertifikat/bevis:
Etter bestått kurs send «Selfie» til post@navenda.no med navn og kurs-Id for eventuell utstedelse av vårt sertifikat. Sertifikatet vil bli ettersendt per post og koster 250 kroner.

Ta gjerne en kikk på denne videoen: https://youtu.be/I3sRWx4sWaU

 

Parkering:
Vi gjør oppmerksom på at området her rundt Aker Brygge er avgiftsbelagt så trikk eller buss er kanskje å foretrekke.

skipperkurs.png