top of page
Langhelgkurs
På tur over en helg, med dag-/nattseilas, navigasjon og havnemanøvrering.

Vårt langhelgkurs er for deg som bare vil komme igang! Kurset er både for deg uten erfaring og som bare vil seile og lære en helg, men også for deg som har en del erfaring som du ønsker å bygge videre på. Deltagere på ulike nivå vil få ulike roller, ansvar og utfordringer underveis.
 

Seilkurset går over en langhelg, og som på alle våre kurs og turer så får du både seilt og lært mye om seiling, samtidig som du får oppleve mye underveis. Seilkurset er grundig gjennomarbeidet, og gir deg en god innføring i det du bør kunne og beherske før du legger ut på tur i egen båt, eller skal være mannskap for andre.


Vi går gjennom det aller meste innen seilhåndtering, trimming, reving, sikkerhet, fortøyning, og ikke minst navigasjon med både plotter og papirkart. Vi trener på navigasjon både dag og natt, kanskje i mer utfordrende omgivelser enn du har prøvd før. 

På dette kurset vil du først og fremst lære av å prøve og feile. Vi legger til rette for at du skal få gjøre mest mulig av alt, så du kan få tilbakemelding og lære.

Kurs: Langhelgkurs med overnatting og nattseilas

Lengde: 4 dager om bord

Sted:  Bergen, Helgeland (Brønnøysund), Bodø og Tromsø

Påmelding: Se kalender nederst

Forkunnskap:

Nybegynner, eller noe mer tidligere erfaring. Båtførerprøven en fordel, men ikke et krav. Dette kurset passer å ta etter å ha fullført vårt Nybegynnerkurs. På Langhelgkurs legger vi stor vekt på tilpasninger for hver enkelt deltaker:

Er du nybegynner så ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinn så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer.

Kursprogram

Torsdag starter vi med gjennomgang av båt, utstyr og helgens program, og vi blir kjent med øvrige deltagere. Vi har en fast rute som vi tilpasser etter værmelding og forventede forhold. Målet er å få til lange dager med mye seiling så vi er underveis stort sett fra morgen til kveld.


I løpet av disse 4 dagene skal vi innom flere havner og øve på ulike metoder for å legge til. Bakke inntil brygge, alongside, snu i trange farvann etc. Og har du ikke seilt rundinger før, og fått med deg seil og mannskap på veien rundt, så har du noe å glede deg til! En av dagene blir det mer åpent hav og navigasjon etter kart og kompass. Og når det er mørkt nok blir det nattseilas med navigasjon etter fyr og lykter.

 

Vi skal også ut å droppe anker for en pause, eller vi hiver ut drivankeret, før vi går løs på mann-over-bord øvelser, mer seilings-øvelser, navigasjon, radar/AIS, sikkerhet osv. Siste dag seiler vi tilbake til hjemmehavn hvor vi legger til kai en gang utpå ettermiddagen.

 

Vi lærer aller mest når vi blir utfordret, og vi skal sørge for at du får godt tilpassede utfordringer på kurs med oss. Desto mer du spør og tar på deg oppgaver, desto mer vil du lære! Under kurset vil vi evaluere øvelsene vi går igjennom og du vil få individuelle tilbakemeldinger. Det legges det stor vekt på at du kan føre skuta på en trygg måte under seil, men også inn og ut av havn er viktig.

 

På et seilkurs er vi naturlig nok avhengig av været, men med fire dager til rådighet kan vi forvente oss litt av hvert, og jobbe med å forstå og beherske ulike vind og vær-forhold. Vi kommer til å seile endel i skjermet farvann, men vil også utfordre oss i mer åpen sjø. 

 

Ønsker du å studere kartet nærmere anbefaler vi å sjekke sjøkartet på en av de mange kart-appene eller nettstedene som finnes. Vi anbefaler C-MAP eller Navionics eller gjerne GuleSiders sjøkart

 

I løpet av helgen vil du blant annet lære om:

 • Sikkerhet og utstyr ombord

 • Fortøyning og oppankring

 • Båthåndtering og manøvrering for motor og seil

 • Seiltrimming

 • Båt-tekniske tema

 • Praktisk sjømannskap

 • Navigasjon (med og uten GPS/Kartplotter)

 • Nattseilas og seiling på lykter

 • Manøvrering i havn og trange bukter

 • Rollefordeling ombord og organiser av båt og mannskap

 • Kommunikasjon

 • Valg av båt og utstyr - fordeler og ulemper med ulike typer

Kurspensum:

Teoretisk innholdet i dette kurset finner du som nett-kompendium på denne linken:

https://seilkurs.navenda.no/p/nybegynnerdokumentasjon

Du vil få mest mulig ut av kurset dersom du har lest og satt deg inn i dette i forkant.

Sertifikat/kursbevis:

Etter bestått kurs vil du finne ditt kursbevis på MIN SIDE. Om du sender et “selfie”/passfoto til post@navenda.no med navn og kurs-Id for eventuell utstedelse av vårt “kredittkort størrelse” sertifikat vil det bli ettersendt per post og koster 250 kroner.

 

Utvide kurset med praktisk utsjekk for ICC?

Dette kurset vil i hovedsak ta deg gjennom alle øvelser som kreves ved praktisk prøve for ICC. Det er slik mulig å fortsette med ICC-prøve etter endt langhelgkurs. Selve ICC-prøven kan om ønskelig taes en av de påfølgende dagene umiddelbart etter kurset, mens du enda har det i fingertuppene.
Ta kontakt med oss om dette er aktuelt!
 

Proviant og mat underveis: 

All mat fra middag første dag til lunch siste dag er inkludert. Ansvar for matlaging går på rundgang blant deltagerne og vi roterer på oppgavene i byssa underveis.

Vi har likevel tatt oss friheten til å planlegge meny (med tilhørende oppskriftshefte) og ordne med forsyninger til turstart. Si ifra om du har allergier el., så tar vi hensyn til det.

Ankerdram/høy-eksklusiv rabarbrasaft/øl/vin/sjokolade etc. er ikke inkludert, men du er velkommen til å ta med :)

 

Klær/utstyr:

Ta med yttertøy som er regn- og vindtett. Ulltrøye, stillongs, fleece/ullgenser, lue og votter er godt å ha med. Sko/støvler som ikke er har glatte såler eller lager merker på dekk. Ta også med sove/teppepose og ev. putevar og (stretch)laken til dobbeltseng. Båten holder puter og redningsvester. Pakk i bag eller ryggsekk uten meis. Om du er var for lyder når du sover, kan det være en fordel med øreplugger om natten.

Du finner imidlertid vår pakkliste her:

https://navendaseiling.no/documents/pakkeliste.pdf

Klikk her for å bestille

bottom of page